Paris Saint-Germain-firande efter ett av målen i torsdagens kvartsfinalretur mot Häcken i Champions League. PSG vann även båda matcherna och är klart för semifinal mot Lyon.
Paris Saint-Germain-firande efter ett av målen i torsdagens kvartsfinalretur mot Häcken i Champions League. PSG vann även båda matcherna och är klart för semifinal mot Lyon. - Foto: Thibault Camus/AP/TT

Häckens CL-resa över: "Vi var inte ens nära"

Häckens Champions League-resa har varit imponerande. Men nu är den över. Paris Saint-Germain vann returmötet i Paris med 3–0 och är vidare till semifinal med sammanlagt 5–1. Vi var inte riktigt nära i dag, säger mittfältaren Filippa Curmark till SVT.


Fakta: Så fortsätter Champions League

Semifinaler, första matchen 20–21 april, med returer 27–28 april

Semifinal 1: Barcelona–Chelsea.

Semifinal 2: Lyon–Paris Saint-Germain.

Final: den 25 maj på San Mamés-stadion i Bilbao, Spanien.

Häcken har varit en av de stora överraskningarna i årets upplaga av den europeiska fotbollens högst ansedda turnering. Trots en stentuff grupp med Chelsea, Real Madrid och Paris FC blev det avancemang till slutspelet efter att de gulsvarta bara förlorat en match.

Insatsen blir inte mindre värd bara för att det tog stopp i kvartsfinalen.

— Det är svårt att stå och summera nu. Men det är klart att man är väldigt stolt över allt som vi har åstadkommit, men vi är absolut inte nöjda. Vi hoppas att det här bara är början, säger Filippa Curmark till SVT.

Men uppförsbacken efter 1–2-förlusten på hemmaplan blev för stor mot PSG, en klubb med stora ekonomiska muskler och med ett lag fyllt av stjärnor.

Två av dem såg till att utöka ledningen i sammandraget i den 27:e minuten.

Oroväckande skada

Marie-Antoinette Katoto vände skickligt bort hela Häckenmittfältet vid mittcirkeln och hittade sedan Tabitha Chawinga i djupet. Den malawiska anfallsstjärnan, som tidigare i karriären öste in mål i damallsvenska Kvarnsveden, avslutade distinkt och satte 1–0 via den bortre stolpen, utan chans för Jennifer Falk i Häckens mål.

Häcken behövde då göra två mål för att ta matchen till förlängning men hade svårt att skaka loss de riktigt heta chanserna, bland annat saknades kreativ spets eftersom viktiga Anna Anvegård var avstängd.

Med 20 minuter kvar avgjordes kvartsfinalen definitivt, och i samma veva åkte Häcken på ett tungt avbräck. Stjärnskottet Monica Jusu Bah, nyligen landslagsdebutant, tvingades linka av planet med högra låret hårt lindat – oroväckande bilder inför helgens cupsemifinal mot Hammarby och den damallsvenska premiären om två veckor.

Helfransk semifinal

Jusu Bah hann knappt slå sig ner på bänken innan det stod 2–0. Amerikanskan Korbin Albert drog till från distans och fick se bollen sitta perfekt högt i det vänstra hörnet.

Fyra minuter senare nickade Marie-Antoinette Katoto in 3–0 för att definitivt besegla Häckens Champions League-öde.

— Det var tufft där ute i dag. PSG var numret för stort för oss, vi var inte riktigt nära i dag alls. Det är surt. Vi är inte tillräckligt skärpta där uppe. Vi tappar mycket boll och får inte fast den tillräckligt, säger Filippa Curmark.

För PSG väntar ett helfranskt möte med Lyon i semifinalen.

Häcken får samtidigt skaka av sig uttåget snabbt. Redan på påskdagen är det semifinal i svenska cupen mot Hammarby i Stockholm.

TT
/
SVT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!