Fotboll

Fotboll är världens största sport i antal utövare samt sporten som drar mest publik.

Fotboll är en lagsport där lagen strävar efter att få in bollen i motståndarlagets mål. När det egna laget har bollen spelar man ett anfallsspel och när motståndarna har bollen spelar laget ett försvarsspel. Målet hos anfallsspelet är att vinna spelytor så att de kan göra mål. När det är tvärtom är målet att försvara och ta tillbaka bollen samt förhindra att motståndarlaget gör mål.

Om bollen kommer utanför sidlinjerna på planen döms inkast. Vid kortsidorna blir det inspark eller hörna beroende på om det var det anfallande eller försvarande laget som sparkade ut bollen. Domaren kan stoppa spelet om man bryter mot reglerna, domaren kan ge frispark, gult eller rött kort till en person som bryter mot reglerna.

En fotbollsmatch spelas normalt i två halvlekar på 45 minuter med en paus i mitten runt 15 minuter. De lag som gjort flest mål när matchen är slut vinner, om båda lagen har gjort samma antal mål när matchen är slut blir det oavgjort. I vissa turneringar får det inte bli oavgjort, då blir det förlängning, straffar eller omspel.

Fotboll spelas normalt med elva spelare per lag, tio utespelare och målvakten, utespelarna har olika positioner, mittfältare, anfallare och försvarare. När det är barn som spelar varierar storleken på fotbollsplan och spelare beroende vilken ålder du är.

Många barn börjar träna fotboll i olika klubbar redan när de är små, fram till 1970-talet var det ovanligt att barn under tolv år spelade i klubbar, idag är det föräldrar som anmäler sina barn precis när de lär sig att gå. Världens största fotbollsturnering för barn och ungdomar är Gothia Cup som är varje år i Göteborg, dit kommer lag från hela världen. Den bästa klubben i Gothia Cup är IF Brommapojkarna som tog sin tjugonde seger 2007.

De flesta sporterna organiseras i egna förbund, damer och herrar tävlar i olika indelningsklasser.

Enligt internationella fotbollsförbundet Fifa spelar ungefär 240 miljoner människor i 200 länder fotboll varje dag. Fotbolls VM arrangeras vart fjärde år och är det mest sedda sportevenemanget i världen. VM-finalen 2006 ska ha setts av 715 miljoner människor runt om i världen.

Källa: ifkanderstorp.se

Sverige spelar match
Fotbolls VM i Ryssland 2018. Bildkälla: Björn Larsson Rosvall TT/TT
idag 18:04
Landslagsstjärnan Gustaf Nilsson är belgisk cupmästare i fotboll. Hans Royale Union Saint-Gilloise vann cupfinalen mot Antwerp FC på Kung Baudouin-stadion i Bryssel med 1–0. Japanen Koki Machida kunde på en hörna styra in matchens enda mål på tilläggstid av den första halvleken.
idag 18:00
För tionde året i rad är Wolfsburg tysk cupmästare. Mot Magdalena Erikssons Bayern München blev det finalseger med 2–0.
idag 17:14
Det blev inget trendbrott i Vittsjö. Linköping åkte på en ny förlust – och är fortsatt utan seger i damallsvenskan. Det är väldigt tungt, säger målvakten Cajsa Andersson till Viaplay.
idag 12:34
Alexander Isak har gjort succé i Premier League under säsongen. Nu är den svenske landslagsanfallaren nominerad till två prestigefyllda priser: Årets spelare och Årets unga spelare.
idag 10:40
Fotbollsplanen på IFK Värnamos hemmaarena Finnvedsvallen duger fortfarande inte för allsvenskt spel.
idag 09:48
Matthjis de Ligt var förbannad efter 1–2-förlusten mot Real Madrid och Bayern Münchens Champions League-semifinaluttåg sedan ett mål dömts bort för offside. Det är lite av en skandal, säger mittbacken.
idag 06:46
Var Fifa ansvarigt för brott mot mänskliga rättigheter under fotbolls-VM i Qatar 2022? Fifa är sin egen domare i frågan och väntas inom kort släppa en egen utvärdering. Om det skett brott mot mänskliga rättigheter i Qatar som Fifa är ansvarigt för måste det ske en kompensation, säger Norges fotbollsbas Lise Klaveness.
idag 03:50
Förre spanske fotbollsbasen Luis Rubiales hamnar i rätten för kyssen på landslagsstjärnan Jennifer Hermoso efter VM-finalen förra året. Hermoso hade inte gett sitt samtycke till kyssen.
igår 23:06
Han hoppade in i den 81:a minuten och vände semifinalen hemma mot Bayern München – inom loppet av tre minuter. Doldisen Joselu sköt Real Madrid till Champions League-final med sina två sena mål mot den tyska storklubben i 2–1-segern (4–3 sammanlagt).
igår 22:04
Marcus & Martinus laddar inför finalen på lördag med fotboll. Tillsammans med Norges F17-landslagstjejer skjuter de straffar på Malmö IP. Vi försöker låta hjärnan vila så mycket som möjligt, säger Marcus.
igår 21:10
Hammarbys titelförsvar i damallsvenskan har börjat övertygande. Mot Norrköping kom femte raka segern, 2–0, efter att Anna Jøsendal slagit till igen.
igår 21:10
Växjö kunde inte rubba ett skadedrabbat Häcken. Landslagsstjärnan Rosa Kafaji visade vägen med sina två första ligamål för säsongen. Otroligt skönt, säger 20-åringen efter 3–0-segern på bortaplan.
igår 14:54
Efter att ha slagit ut Barcelona i kvartsfinalen i Champions League retades Paris Saint-Germain med det spanska laget i sociala medier.
igår 11:20
Elfsborgs Terry Yegbe stängs av i ytterligare tre matcher efter att ha blivit utvisad i slutminuterna av förra veckans möte med Sirius i fotbollsallsvenskan.
igår 11:02
Det kan bli ett första fotbolls-VM för kvinnor i Sydamerika 2027. I utvärderingen av de två kvarvarande VM-kandidaterna får Brasilien ett högre betyg än den gemensamma ansökan från Tyskland, Nederländerna och Belgien.
igår 04:34
Det går för dagen bara att ta sig fram med flytetyg som vattenskoter på elitklubbarna Internacionals och Gremios arenor i södra Brasilien.
2 dagar sedan 23:36
För elva år sved förlusten mot tyska rivalen Bayern München. Nu får Dortmund en ny chans i Champions League-final. Det är en match och allt är möjligt. Vi ska vara redo, säger Emre Can efter 1–0, totalt 2–0, i semifinalen mot Paris SG.
2 dagar sedan 20:24
Mattias Svanberg är opererad, skriver hans tyska klubb Wolfsburg på X, tidigare Twitter.
2 dagar sedan 18:30
Tony Gustavsson, förbundskapten för Australiens damlandslag, tar in mer blågult i sin stab, där assisterande förbundskaptenen Jens Fjellström finns sedan tidigare. Magnus Pehrsson är ny taktisk rådgivare, skriver det australiska fotbollsförbundet i ett pressmeddelande.
2 dagar sedan 14:12
Nottingham Forest överklagade sitt poängavdrag i Premier League för att ha brutit mot de finansiella reglerna.