Andreas Johnson, i gult, såg till att skaffa Skellefteå guldläge.
Andreas Johnson, i gult, såg till att skaffa Skellefteå guldläge. - Foto: Andreas Hillergren/TT

Johnson avgjorde – guldläge för Skellefteå

Andra raka segern i Ängelholm – då tog Skellefteå guldgreppet. Tvåmålsskytten Andreas Johnson avgjorde i en dramatisk förlängning mot Rögle i den fjärde SM-finalen, 2–1, och nu kan Västerbottenslaget få fira guld på hemmaplan på måndag.

Fakta: SM-finalserien

Final 1: Skellefteå–Rögle 1–0.

Final 2: Skellefteå–Rögle 0–1.

Final 3: Rögle–Skellefteå 2–3.

Final 4: Rögle–Skellefteå 1–2.

Final 5, måndag 29 april (19.30): Skellefteå–Rögle.

Ev final 6, torsdag 2 maj (19.30): Rögle–Skellefteå.

En final 7, lördag 4 maj (15.15): Skellefteå–Rögle.

Rögle tryckte på i förlängningen – men Skellefteå avgjorde.

Målvakten Linus Söderström stod pall och när Skellefteås andra läge dök upp efter 12.20 styrde Andreas Johnson in segermålet.

Nu kan guldhjälmar putsas och champagnen läggas på kylning i norra Västerbotten.

— Snyggt mål och en riktigt skön vinst, säger lagkamraten Filip Sandberg till TV4 Play.

Skellefteå tog greppet om finalserien med 3–2-segern i torsdags och ytterligare en bortaseger skulle innebära guldläge inför den femte finalen på hemmaplan på måndag.

Behövde en seger

För Rögle var läget pressat för första gången under slutspelet och Ängelholmslaget behövde ta en seger för att inte ställas med ryggen mot väggen.

Efter en mållös första period var det gästerna som slog till i inledningen av andra perioden.

Andreas Johnsons vinkelskott gick via hemmabacken Ludvig Claessons klubba och ställde målvakten Christoffer Rifalk.

— Vi har snackat om att lägga in puckar på mål, han släpper väldigt många returer, säger Johnson till TV4 Play.

Skellefteå var starkt och skapade chanser till att utöka ledningen.

Men Rögle kom tillbaka och började skapa oreda i motståndarzon, framför allt via Dennis Everbergs starka spel framför mål.

Utdelning i powerplay

Han fick med sig en utvisning tack vare det jobbet – och då fick Rögle utdelning i numerärt överläge för första gången i finalserien. På åttonde försöket.

Anton Bengtsson stötte in kvitteringen från Simon Ryfors perfekta passning.

— Skönt att få göra ett mål i powerplay, vi är aggressiva, går på avslut och tar chanserna, säger Bengtsson, målskytt för andra matchen i rad.

Skellefteå drev spelet i den tredje perioden. Backen Arvid Lundberg prickade översidan av ribban, men även Rögle grävde fram chanser som då Simon Ryfors tog sig till ett friläge i slutsekunderna av tredje perioden. Den duellen vann Skellefteåmålvakten Linus Söderström.

Men för första gången i finalserien gick matchen till förlängning.

Där Skellefteå fixade guldläge.

— Vi vet att vi är starka när det blir långa matcher. Vi har ett bra tålamod i dag, det är återigen en bra bortamatch där vi är med hela matchen och vi har många bra perioder. En otroligt skön vinst och det gäller bara att ta med det här, säger Filip Sandberg.