Kocken Sébastien Denie står för maten i tv-programmet där Malin Persson Giolito bjuder in gäster till sitt hem i Bryssel för att diskutera de stora europeiska frågorna. 'Drömmar om Europa' har premiär på SVT1 och SVT Play den 16 maj. Pressbild.
Kocken Sébastien Denie står för maten i tv-programmet där Malin Persson Giolito bjuder in gäster till sitt hem i Bryssel för att diskutera de stora europeiska frågorna. 'Drömmar om Europa' har premiär på SVT1 och SVT Play den 16 maj. Pressbild. - Foto: Joakim Eriksson/SVT

Persson Giolito bjuder på mat och EU-prat i SVT

Har EU någon framtid? Det är en av alla frågor som ska diskuteras kring Malin Persson Giolitos köksbord i nya SVT-programmet "Drömmar om Europa" inför EU-valet i juni.


Fakta: Malin Persson Giolito

55 år. Är dotter till författaren Leif GW Persson. Fick sitt genombrott som författare 2016 med kriminalromanen "Störst av allt" som såldes till 32 länder och filmatiserades av Netflix. Sammanlagt har hon gett ut sju böcker.

Malin Persson Giolito är till yrket jurist och har jobbat som advokat och på Europeiska kommissionen i Bryssel.

Lagom till EU-valet bjuder författaren och juristen Malin Persson Giolito in likasinnade och oliktänkare till sitt hem i Bryssel för att diskutera de stora europeiska frågorna om demokrati, säkerhet och mänskliga rättigheter.

Exakt vilka gästerna är, vill SVT hålla hemligt lite till.

— För mig är mat kärlek. Att bjuda in till middag är att bjuda in till ett vänligt samtal, även om man kanske inte är överens om allt, säger hon.

Malin Persson Giolito lämnade Sverige 1995, samma år som vi gick med i EU. Med en färsk juridikexamen gjorde hon praktik på EU-domstolen i Luxemburg. Därefter har hon levt som europé. Hon har bott i en hel rad europeiska länder och gift sig med en fransman.

— Jag brukar tänka att om det är några som personifierar den europeiska drömmen så är det jag och min familj. Men jag vet inte om den låter sig definieras så enkelt.

Ingen reklamkampanj

"Drömmar om Europa" är inte en reklamkampanj för EU-valet, även om Persson Giolito tycker att det inte skulle skada om vi fick upp valdeltagandet, från 55 procent senaste valet 2019.

— Många tror att det inte spelar någon roll, att deras röst inte gör någon skillnad. Man tycker att det är krångligt och klagar över att allt EU gör är att bestämma hur böjd en gurka får vara. Och visst får man klaga på EU, man kanske till och med ska göra det, men för att ha rätt att göra det måste man ha röstat, säger Malin Persson Giolito.

Hon poängterar att det är mycket som står på spel i EU-valet den 9 juni.

— Ska man spetsa till det kan man säga att demokratin är hotad. Det pågår ett krig i ett av Europas grannländer och vi vet att det finns kinesiska spioner i parlamentet. Det finns de som har intressen i att det ska bli ett visst utfall i valet.

En dröm blir sann

Att göra programmet är en dröm som blir sann – men den stora drömmen väntar på att uppfyllas: en resa genom Europa med hunden Lily, inspirerad av Nobelpristagaren John Steinbecks bok "Resa med Charlie", som handlar om den åldrade författarens och hans hunds resa genom USA på jakt efter en förenande amerikansk identitet.

— Jag själv ser mig som europé, men här i Bryssel ser man mig som svensk. Jag vill ta reda på om det finns en europeisk identitet eller inte, säger Malin Persson Giolito.

"Drömmar om Europa" har premiär den 16 maj på SVT1 och SVT Play.

TT
/
/
EU
/
/
SVT
/
/
USA
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!