Människor rör sig nära skadade och förstörda hem i Baghlan efter den kraftiga översvämningen. Arkivbild.
Människor rör sig nära skadade och förstörda hem i Baghlan efter den kraftiga översvämningen. Arkivbild. - Foto: Mehrab Ibrahimi/AP/TT

Barnen drabbas hårt i översvämningarna

De svåra översvämningarna har skördat många liv i Afghanistan. I ett samhälle i provinsen Baghlan har 19 barn omkommit. "Jag är fortfarande rädd för att översvämningen ska slå till igen", säger 13-åriga Azra.


Tiotusentals barn har mist sina hem i norra Afghanistan efter de svåra översvämningarna och tillgången till rent vatten är skral.

I den hårt drabbade provinsen Baghlan har över 12 000 hus förstörts eller skadats. Katastrofen har påverkat runt 80 000 människor av vilka minst hälften är barn, skriver Rädda barnen som har varit på plats i en by där 19 barn har omkommit.

Fem barn i samma familj har mist livet, och runt 250 hus i byn förstördes, skriver organisationen i ett pressmeddelande.

13-åriga Azra beskriver hur vattnet plötsligt började stiga runt dem när översvämningen kom.

"Vi flyttade till taket snabbt eftersom det (vattnet) var ganska högt. Människor från grannskapet ropade på hjälp och sprang till säkrare platser", säger hon i pressmeddelandet från Rädda barnen och lägger till att många ändå omkom.

Familjer i Baghlan lever på sina jordbruk, men mångas levebröd har förstörts i översvämningarna då stora områden jordbruksmark har lagts under vatten och blivit till lera.

Uppgifterna om hur många som har omkommit och skadats i översvämningarna går isär. Enligt FN:s livsmedelsprogram WFP handlar det om flera hundra människoliv.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!