Italienske generalen Roberto Vannacci är toppkandidat för italienska ytterhögerpartiet Lega i EU-valet. Arkivfoto.
Italienske generalen Roberto Vannacci är toppkandidat för italienska ytterhögerpartiet Lega i EU-valet. Arkivfoto. - Foto: Alessandra Tarantino/AP/TT

Sparkad general – ytterhögerns hopp i Italien

Fallande opinionssiffror får italienska ytterhögerpartiet Lega att darra inför EU-valet. Motvapnet blir en sparkad general, anklagad för såväl homofobi som rasism.


Fakta: Italien och EU-valet

I EU-valet 2019 blev ytterhögerpartiet Lega största italienska parti med 34 procent av rösterna och 29 mandat, följt av socialdemokratiska PD på 19 mandat och 14 för den populistiska Femstjärnerörelsen, M5S.

I Italiens senaste parlamentsval 2022 blev i stället Italiens bröder klart störst med 26 procent av rösterna. En starkt högerorienterad koalitionsregering bildades sedan tillsammans med Lega och Heja Italien.

I EU-parlamentet sitter de tre regeringspartierna i olika partigrupper. Heja Italien ingår i kristdemokratiskt konservativa EPP (med M och KD), Italiens bröder sitter i EU-skeptiska ECR (med SD) medan Lega ingår i EU-fientliga ID (med bland andra tyska AFD och franska Nationell samling).

För bara några år sedan var Matteo Salvini ytterhögerns starke man i Italien, störst i opinionssiffrorna och den som egentligen ansågs dra i trådarna när dåvarande premiärministern Giuseppe Conte åkte på EU-toppmöten i Bryssel.

När Lega under coronakrisen ställde sig bakom en övergångsregering under förre ECB-chefen Mario Draghi hamnade man dock i utförsbacke. Rollen som ytterhögerstjärna övertogs i stället av Giorgia Meloni, vars parti Italiens bröder rusade förbi i opinionen, hjälpta av att vara i opposition.

Omstridd general

Meloni vann stort i parlamentsvalet 2022, är nu premiärminister och har vuxit ytterligare i styrka genom att snabbt arbeta upp goda internationella kontakter. Hon har tonat ned EU-kritiken och ställt sig stadigt bakom Ukraina i kriget mot Ryssland.

Lega har under tiden fortsatt sin kräftgång och är till och med nu minst av de tre partierna i Melonis regeringskoalition.

Salvinis motvapen är att placera omstridde generalen Roberto Vannacci som Legas listetta inför EU-valet.

— Vår allians föddes förra sommaren då jag ville träffa den som hade modet att svart på vitt föra fram sådant som jag till stor del delar, har Salvini förklarat, hänvisande till en bok som Vannacci gav ut i fjol och som gjorde honom minst sagt omtalad i Italien.

Giorgia Meloni är premiärminister och Matteo Salvini vice premiärminister i Italiens regering sedan 2022. De representerar dock olika partier: Italiens bröder för Meloni och Lega för Salvini. Arkivfoto.

Fick sparken

I boken skriver Vannacci bland annat att "homosexuella är inte normala", att Nigeriafödda italienska volleybollstjärnan Paola Egonu "inte representerar italienskhet" och att "särskilda skolklasser borde skapas för barn som lider av handikapp".

Kritikstormen blev enorm, inte bara från mitten och vänster. Även Giorgia Melonis försvarsminister Guido Crosetto gick i taket och general Vannacci fick tämligen omgående sparken.

Även inom Lega finns kritik mot användandet av Vannacci i valet. Fast Salvini är säker på framgång.

— Jag längtar så mycket till den 9 juni. Italienarna kommer att få en överraskning, säger partiledaren enligt belgiska tidningen Le Soir.

TT
/
EU
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!