Stora delar av storstaden Porto Alegre i södra Brasilien är översvämmade.
Stora delar av storstaden Porto Alegre i södra Brasilien är översvämmade. - Foto: Andre Penner/AP/TT

Dödstalet stiger efter översvämningar i Brasilien

Dödstalet fortsätter att stiga efter de svåra skyfallen och påföljande översvämningarna och jordskreden i södra Brasilien. Regeringen utlovar stöd med motsvarande 100 miljarder kronor till den drabbade regionen.


Över 100 personer bekräftas ha omkommit i främst delstaten Rio Grande do Sul och storstaden Porto Alegre.

Omkring 130 personer har rapporterats saknade efter de häftiga regnen och stormarna som pågick i flera dagar. Över 230 000 invånare har tvingats lämna sina hem och 61 000 fastigheter har skadats eller totalförstörts.

Delar av regionen är isolerade av vattenmassorna, och räddningspersonal har haft svårt att ta sig till flera av de mest utsatta platserna.

— Förorenat vatten riskerar att sprida sjukdomar, varnade talespersonen Sabrina Ribas.

Den brasilianska flottan har skickat ett fartyg till delstatens kust för att leverera vattenanläggningar.

Stora räddningsinsatser

Delstatens guvernör Eduardo Leite har varnat för att dödstalet troligen kommer att stiga. Omkring 15 000 poliser, soldater, brandmän och frivilliga har tagit sig till utsatta platser med hjälp av helikoptrar, båtar och vattenskotrar.

Dessutom är fem dammanläggningar hotade av översvämningarna och jordskreden, och faran är "överhängande" att två av dem ska brista.

Brasiliens federala regering meddelar att den öronmärker motsvarande drygt 100 miljarder kronor till insatser och återuppbyggnad av de drabbade områdena.

— Vi talar om en injektion av stöd på 50 miljarder reais i Rio Grande do Sul, meddelade finansminister Fernando Haddad på torsdagen.

Nya regn föll över området på under det senaste dygnet. Samtidigt kom rapporter om att vattennivån sjunkit närmare fem meter i Porto Alegre sedan förra lördagen, enligt den brasilianska vattenmyndigheten Ana.

Regionen drabbad

Grannlandet Uruguay, söder om den brasilianska delstaten Rio Grande do Sul, har utfärdat varningar om att omfattande stormväder kan drabba landet.

I Karibien har nödtillstånd utlysts i Puerto Rico efter regn och översvämningar. Flera floder har översvämmat sina flodbankar. Minst en person rapporteras saknad.

Världsmeteorologiska världsorganisationen WMO säger att klimatfenomenet El Niño och klimatförändringar tillsammans innebär att katastroferna blir mer omfattande:

— Olyckligtvis var 2023 ett rekordår för klimatfaror i Latinamerika och Karibien, säger Celeste Saulo i samband med att WMO publicerat en rapport om klimatförändringarnas konsekvenser.

En båt tar sig fram på de översvämmade gatorna i staden Canoas i Rio Grande do Sul.
TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!