Montering av en elbil i Kina. Arkivbild.
Montering av en elbil i Kina. Arkivbild. - Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Källor: USA fyrdubblar tullar på Kinas elbilar

Den amerikanska regeringen planerar enligt källor att lägga tunga importtullar på klimatvänliga kinesiska varor. I fråga om elbilar ska tullarna fyrdubblas.


Enligt vad källor med insyn säger till Bloomberg ska Bidenregeringen på tisdag offentliggöra att tullarna på kinesiska elbilar ska höjas från 25 till 100 procent.

Redan dagens tullar – som infördes av den tidigare Trumpregeringen och som nu utvärderats under ett år – har i princip stoppat elbilsimporten från Kina.

Men USA:s regering och ett antal kongressledamöter uppges befara att 25 procent inte längre räcker med tanke på de aggressiva kinesiska prissänkningarna och den starka tillväxten i landets elbilsproduktion.

En talesperson för Vita huset avstår från att kommentera uppgifterna.

Andra varor som kommer att beläggas med högre tullar innefattar bland annat olika mineraler, solcellsdrivna produkter och batterier som har sitt ursprung i Kina.

Frågan om att mildra, behålla eller skärpa dagens skarpa tullregim splittrar beslutsfattare i Washington. Nu skapar Pekings storsatsning på export av klimatvänliga varor oro för inhemska företag i olika sektorer.

TT
/
USA