Ica
Ica-chefen tog en liten smygbild i butiken... - Foto: Johan Nilsson/TT

Ica-chefens avslöjande smygbild: "Händer flera gånger i veckan"

Att arbeta på Ica innebär att du dagligen möter kunder från landets alla hörn och kanter. Och ibland får bevittna saker du inte trodde att du skulle.


Att arbeta på en Ica-butik innebär i de flesta fall att du dagligen träffar hundratals kunder som kommer in i butiken för att handla livsmedel. I majoriteten butiker är ansvarsområdena tydligt uppdelade och det är några som ansvarar för mejeri, några för grönsaker, någon för chark/deli och så vidare. 

Ica-butik ger bort gratis varor – varje vecka

Att handla på Ica är någonting de flesta svenskar gjort. Bildkälla: Fredrik Sandberg /TT

Utöver att packa upp varor, inventera och fixa snyggt i hyllorna så finns personalen inne i butiken till hjälp för kunder som kanske inte hittar vad de söker, eller som helt enkelt behöver hjälp med vilken vara de behöver. Vad är skillnaden på kinesisk soya och japansk, smakar glutenfri pasta som vanlig pasta och finns det någon tydlig skillnad på klementiner och satsumas? 

Butikschefens vädjan: Tänk på det här när du köper mjölk på Ica

Kundkontakten anser många anställda är en trevlig del med jobbet, men det finns även en del gånger då kunderna kan vara.... något besvärliga. 

Butikschefens smygbild från Ica

Nyheter24 tog kontakt med en av Icas butikschefer som berättar om några mindre smickrande saker som kunderna kan ha för sig i butiken. Bland annat finns ett vedertaget skämt hos de anställda som de flesta som arbetat på Ica kan känna igen sig i. 

– När en kund rullar in en vagn och ska 'storhandla' fem minuter innan butiken stänger... den är ju så där. Eller den kunden som alltid glömmer påse, betalar, och sen tar en påse. Ofta är det samma person som gör det systematiskt, berättar han. 

Butikschefen: Det snor många kunder framför ögonen på Ica-personalen

En annan sak som i längden blir smått kostsam för butiken är när kunder ångrar sig med sina varor. 

– Folk ångrar sig med kyl och frys-varor och lämnar dem därför på diverse hyllor i butiken.  Det händer att man hittar en yoghurt eller mjölk vid chipsen som man då måste slänga. Man hade uppskattat om kunden kanske tog den där minuten och gick tillbaka med varan, berättar han. 

Men det händer även att det blir tvärtom. 

– Sedan händer det även att man hittar varor i frysen som inte borde vara där. Även det är ju lite trist, avslutar han. 

Det skämtar butikspersonalen om att du gör inne på Ica

Inte långt efter intervjun med butikschefen så fick han syn på en sak i butiken. Och mycket riktigt var det ett tydligt exempel på hur det kan gå till när varor läggs på ställen där de inte ska vara. 

Så här kan man också göra när man handlar inne på Ica. Bildkälla: Privat

Bilden visar hur någon kund, tagit två wienerbröd, rakt upp och ned, utan påse. För att sedan ångra sig och då istället lagt av dem vid hyllan med honung. 

Ica-butiken larmar: "Lite väl mycket trams"

Det blir till att slänga direkt?

– Givetvis. Inte så att någon vill ha fikabröd med spår av metallhylla transporterad av händer som med lite tur har varit tvättade, avslutar Ica-chefen.

Kunderna hånar Ica-personal efter nya satsningen

Ica