Eurovision Song Contest
Våldsamma filmer sprids i samband med torsdagens demonstration mot Israels medverkan i Eurovision Song Contest. Men filmerna är däremot 15 år gamla. Bildkälla: Johan Nilsson/TT/Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Våldsamma klipp från Eurovision sprids – är 15 år gamla

Enligt Polisen gick torsdagens demonstration mot Israels medverkan i Eurovision Song Contest lugnt till. Samtidigt sprids våldsamma klipp på sociala medier, som är 15 år gamla.


Under torsdagen demonstrerade över 10 000 deltagare på Malmös gator mot Israels medverkan i Eurovision Song Contest

Polisen menar att demonstrationen var lugn, samtidigt som våldsamma filmer sprids där polisfordon attackeras.

Israeliska medier: Besegrade hatarna

Nätverket "Stoppa Israel" arrangerade demonstration i Malmö under torsdagen. Bildkälla: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Tusentals demonstrerade på Malmös gator

"Stoppa Israel" arrangerade demonstration under torsdagen

Det var på torsdagen som nätverket "Stoppa Israel" arrangerade en demonstration mot Israels deltagande i Eurovision Song Contest i Malmö. 

Demonstrationen startade runt 15-tiden på Stortorget i Malmö med Mölleplatsen som slutdestination. Polisen uppskattade att antalet deltagare i demonstrationen var runt 10 000–12 000. Marchen var ett flera hundra meter långt tåg som ringlade sig på Malmös gator.

Enligt Expressen fanns klimataktivisten Greta Thunberg på plats bland deltagarna.

– Jag är här för att protestera mot Israel i Eurovision, sa hon. 

Polisen är nöjda med torsdagens demonstration i Malmö. Bildkälla: Johan Nilsson/TT

Eric Saade slår tillbaka mot kritiken: "Rasism"

Eden Golan: Eurovision är säkert för alla

Våldsamma filmer sprids – Polisen: "Lugn demonstration" 

Polisen har tidigare gått ut och varnat för att Sverige är en måltavla för desinformationskampanjer. Inför Eurovision-veckan skrev Polisen på sin hemsida att man som medborgare ska vara särskilt vaksam på information som upprör, skrämmer och skapar starka känslor. 

Polisen menar att torsdagens demonstration var lugn och att de var nöjda med hur tillställningen gick till. Samtidigt sprids våldsamma scener på sociala medier där polisfordon attackeras.

Desinformationsfilmerna som nu sprids är 15 år gamla och visar kravellerna i samband med Sveriges tennismatch mot Israel i Davis Cup år 2009, det rapporterar P4 Malmöhus.

– Vi är också väldigt nöjda med den goda dialog som vi hade med arrangören. I och med att det blev en lugn tillställning och de som deltog fick uttrycka sin åsikter så ser vi det som en väl genomförd insats, säger polisens presstalesperson Filip Annas till Sydsvenskan.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!