Boliden återupptar verksamheten i Taragruvan, engångskostnader -43 miljoner euro i Q2

Gruvbolaget Boliden har kommit överens med facket om att återuppta verksamheten i Taragruvan. Runt 200 anställda tvingas lämna bolaget och en kostnad om -43 miljoner euro väntas belasta rörelseresultatet under andra kvartalet 2024, framgår det av ett pressmeddelande.Under sommaren 2023 sattes Taragruvan i malpåse på grund av flera olika faktorer.

Boliden har nu kommit överens med facket om att förbättra arbetssättet och produktivitet i gruvan. Det nya avtalet innehåller bland annat en optimerad gruvplan och organisatorisk omstrukturering som innebär en minskning av antalet anställda.

Som ett resultat av detta kommer engångskostnader för omstrukturering om cirka 30 miljoner euro att påverka rörelseresultatet för andra kvartalet 2024 negativt, vilket tillsammans med tidigare kommunicerad kostnad för gruvan i malpåse om -13 miljoner euro per kvartal, ger en total negativ effekt på rörelseresultatet för kvartalet om -43 miljoner euro.Kostnaderna är kopplade till att runt 200 heltidsanställda tvingas lämna bolaget. Sammantaget förväntas normal cash cost för Tara-gruvan minska till cirka 100 USc/lb zink, jämfört med 137 USc/lb zink för första halvåret 2023.

Personalen kommer återgå till arbete i etapper under tredje kvartalet 2024, skriver Boliden. Upptrappning av produktionen kommer att starta under fjärde kvartalet i år, och full produktion förväntas från januari 2025.


/
/
/
/
/
/
/
/