Hur skiljer man äkta sedlar från förfalskade?
Hur skiljer man äkta sedlar från förfalskade? - Foto: Foto: Izabelle Nordfjell/TT och Anders Wiklund/TT

Så känner du igen falska sedlar

Det blir, enligt polisen, allt lättare att förfalska sedlar, men det finns några enkla knep för att skilja äkta vara från kopiorna.


Rekordmånga svenskar – hela 83 procent – vill ha kvar kontanterna i framtiden. Det visade nyligen en undersökning genomförd av Verian, tidigare Kantar Sifo, på uppdrag av Bankomat.

Bland de svarande var det främsta skälet till att man önskar behålla betalmedlet att det är bra som "krisberedskap", men också att det bidrar till "valfrihet". 

Rekordmånga svenskar vill behålla kontanter i framtiden

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Varningen: Kontanter riskerar att bli oanvändbara

Lättare att förfalska sedlar

Samtidigt uppger polisen att det blivit allt lättare att förfalska sedlar, vilket kriminella utnyttjar. Dessa sedlar säljs sedan via sociala medier. 

– Alla över skolålder har kompetens att framställa liknande, säger Michael Johansson, förste forensiker vid Nationellt forensiskt centrum (NFC), till SVT Stockholm.

Falska sedlar säljs på sociala medier

Foto: Henrik Montgomery/TT

Ekonomiska preppern: Så mycket kontanter har jag hemma

Så ser du om en sedel är äkta

Men hur ser man då skillnad på en äkta sedel och en förfalskad sådan? Polisen har publicerat två kännetecken för en äkta sedel.

  1. Sedlar av högre valörer har ett band med tre rutor som, om du vickar på sedeln, visar bilder som rör sig. Motiven växlar mellan antingen "KR" och en kungakrona.
  2. Sedlar som är äkta har en bild, som skiftar i färg, vars motiv är kopplat till personen som är porträtterad på sedeln. Exempel: Intill Birgit Nilsson på 500-kronorssedeln finns en musiknot som, när du vickar på sedeln, visar valörssiffran som också skiftar i färg.
Bilden är ett montage. Foto: Henrik Montgomery/TT

De drabbas värst om kontanterna försvinner i Sverige

/
/