Dessa matvaror riskerar att bli dyrare.
Dessa matvaror riskerar att bli dyrare. - Foto: Amir Nabizadeh/TT & Fredrik Sandberg/TT.

Varningen: Då blir de omtyckta matvarorna dyrare

I vintras var det särskilt få soltimmar och vårens sena ankomst har gjort att svenska odlare halkat efter i sin produktion. Lantbrukarnas riksförbund går nu ut med en varning om prisökningar.


I vintras var det färre soltimmar än vad det brukar vara och det har påverkat jordbruket. Även vårens sena ankomst har gjort att flera odlare runt om i landet ligger efter i sin produktion. 

Ica-butikens kunder utsätts för bedragare: "Någon idiot"

Du förlorar 6 500 kronor om året – på det här misstaget

"Jag kan inte minnas ett svårare år"

Det är särskilt odlingen av svenska grönsaker som drabbas. I snitt ligger odlarna två till tre veckor bakom vad de vanligtvis brukar ligga, skriver TV4 Nyheterna. 

– Jag kan inte minnas ett svårare år faktiskt. Vi har halkat efter väldigt mycket och inte fått fram de tomater vi skulle. Nu skulle det varit full produktion här, säger Raimo Einosson, trädgårdsmästare, till kanalen.

Foto: Anders Wiklund/TT.

Det är inte bara svenskodlade grönsaker som kan komma att bli en bristvara. Nyheter24 har tidigare skrivit om att bär kan stiga i pris då matbutikerna får in betydligt färre. Detta gör att både bär och sylt kan komma att stiga i pris i de svenska matbutikerna. 

Populära varorna blir dyrare – riskerar att ta slut

Matjätten har minst lojala kunder – handlar du här?

Dyrare matvaror: "Kompensera på något sätt"

Vad gäller läget med de svenska grönsakerna har det blivit så pass illa att Lantbrukarnas riksförbund gått ut och varnat. Enligt organisationen kommer svenskodlade grönsaker att öka i pris i matbutiker, åtminstone inledningsvis. 

– Får man en lägre skörd så vill man ju kompensera det på något sätt, säger Marcus Söderlund som är ordförande i Lantbrukarnas riksförening Trädgård, till TV4.

Om odlingen kommer att komma ikapp och priserna i butik kommer att återgå till det normala återstår att se.

Mat